Většina škol je na GDPR dobře připravena, nové nařízení uvítala církev

Praha - Nové evropské nařízení o ochraně osobních údajů známé jako GDPR zásadně nezmění způsob, jak s osobními daty pracují školy. Tyto informace chránily pečlivě již v předešlých letech. ČTK to řekl František Halada, který jako lektor seminářů Národního institutu pro další vzdělávání (NIDV) seznamoval ředitele škol se zaváděním GDPR. Nařízení podle něj ve školách posílí hlavně kontrolu správy dat. Většina škol je na něj již dobře připravena, domnívá se. Nyní připravují nové podpisové formuláře.

Přidejte svůj názor

Školství, ilustrační foto

"Školy to dělají dobře, jen si to musí zprocesovat písemně a dát tomu přesná pravidla," uvedl Halada, který je zároveň ředitelem Základní školy Chotěšov u Plzně.

Evropské nařízení o ochraně osobních dat vstoupí v účinnost 25. května. Všichni správci a zpracovatelé údajů podle něj budou mít povinnost prokazovat, jak chrání data. I školy proto musí mít pověřence, který bude kontrolovat ochranu dat, a nahlásit ho Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Podle Halady si školy mohou pověřence zajistit různým způsobem, dělat ho může třeba i někdo z učitelů. "Některé školy mají svého zaměstnance, některé obce mají jednoho pověřence pro čtyři až šest škol," uvedl. Náklady na tohoto pracovníka zaplatí sama škola nebo její zřizovatel. Podle Halady stačí, aby pracoval maximálně několik hodin týdně. "Doporučoval jsem, aby to řešili zřizovatelé na dohodu o provedení práce," řekl.

Školy se na zavedení evropského nařízení začaly připravovat zhruba loni na podzim. Musely provést audit ochrany osobních údajů, který se týkal i různých smluv, jež tato data obsahují. Jde třeba o smlouvy s poskytovateli informačních technologií či čipových karet ke vstupu do škol. Potom zařízení začala přizpůsobovat ochranu osobních dat takzvanému GDPR a školit zaměstnance.

Ředitelé i učitelé se s agendou a požadavky evropského nařízení mohli seznámit na přednáškách NIDV, o které byl podle Halady velký zájem. "Co jsem na seminářích byl, tak tam vždy bylo 20 až 40 lidí," vyčíslil. Podle ministerstva se jich zúčastnili zaměstnanci z 889 škol. V celé ČR je podle úřadu 10.732 mateřských, základních a středních škol.

Ministerstvo školství také loni v listopadu a letos v březnu připravilo metodiku a stručný návod zavádění GDPR. Podle ředitelky Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové jde o šikovnou pomůcku, kterou řada škol využila.

"Pracujeme na tom od září, co jsme se to dověděli, a od té doby jsme se snažili zanalyzovat, co budeme muset mít, nemít, udělat a tak dále," uvedla Schejbalová. Na pražském Gymnáziu Nad Štolou, kde učí, budou nyní oslovovat rodiče, aby podepsali nové souhlasy se zpracováním osobních údajů. V podobné fázi zavádění nařízení je podle ní i většina dalších škol.

Halada upozornil, že v ČR nebude včas přijata nová úprava zákona o ochraně osobních dat podle GDPR. Norma je teprve ve sněmovních výborech. Školy se proto do konce roku budou řídit podle stávajícího zákona. "To, na co mají souhlas teď, tedy třeba na focení dětí, tak to platí dál," vysvětlil lektor. Do konce léta tak mají školy čas připravit k podpisům nové souhlasy se zpracováním dat, které by měly platit od dalšího školního roku.

Spíše pozitivně vnímá GDPR česká katolická církev. Podle generálního sekretáře České biskupské konference Stanislava Přibyla se tímto opatřením nastavují "alespoň nějaká pravidla k ochraně člověka jako jednotlivce, který je i z pohledu toku osobních informací v pozici toho slabšího". A připomíná, že zavádění GDPR s povděkem kvituje i Svatý stolec.

"Přestože Vatikán není členem EU, přistupuje k problému pozitivně a připravuje se na to, aby mohl přijímat informace z EU v souladu s novým nařízením," sdělil ČTK.

"Nepředpokládáme dramatickou revoluci," doplnil. Okruh zpracovávaných osobních údajů je podle něj v katolické církvi rámcové podobný jako u jiných institucí pracujících s veřejností, které nemají ambice využívat osobní údaje k marketingovým účelům.

"Uvědomujeme si nezbytnost zvýšení úrovně ochrany osobních údajů v momentě, kdy ve větší části světa nejsou lidé proti masivnímu zcizování svých osobních údajů a obchodování s nimi nijak chráněni," míní Přibyl. Jde podle něj o velmi závažný problém, který je potřeba urychleně řešit. "Pokud tedy již není dokonce pozdě ... Jsme rádi, že EU tomuto problému, na rozdíl od mnohých nečlenských států ve světě, věnuje pozornost a vyvíjí alespoň nějakou iniciativu s praktickým dopadem," říká zástupce českých a moravských biskupů.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Školky nebudou muset přijímat i dvouleté děti. Zákon podepsal prezident

31.07.2018 15:39 Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu školského zákona. Start reformy financování…

Školky nebudou muset ani do budoucna přijímat i dvouleté děti, senát dal…

19.07.2018 19:29 Praha – Senát dnes po dlouhé debatě schválil poslaneckou novelu školského zákona. Díky tomu se…

Plagiáty diplomových prací? Existuje ještě horší problém, varují akademici

19.07.2018 18:27 Praha - Média v posledních třech týdnech upozornila na podezření z plagiátorství v diplomových…

Další malér s maturitami? Ministerstvo při přezkumech porušuje zákon,…

12.07.2018 16:45 Aktualizováno Brno - Ombudsmanka Anna Šabatová tvrdí, že ministerstvo školství porušuje zákon při přezkumech…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Domova

reklama
reklama