Tradiční velikonoční pochoutky

Praha - Velikonoce jsou svátky, které přímo vybízejí k tomu, dát si něco dobrého. Připravili jsme pro vás pár receptů, díky kterým budete mít "boule za ušima"

Přidejte svůj názor 1 komentář

ilustrační fotografie

Bramborový koláč

Koláč nemusí být jen z mouky, vajec, kvasnic a cukru. Slaná verze není totiž vůbec k zahození!

Ingredience:

  • 450g mraženého listového těsta
  • 600g brambor
  • 3 pórky
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • mletá sladká paprika
  • 100 g sýra raclette
  • 100 g strouhaného ementálu
  • 2 vejce,
  • 125 ml smetany

Postup:

Nejprve rozmrazíme listové těsto, nebo ho vyndáme den předem, aby mělo pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Brambory omyjeme, oloupeme a spolu s pórkem nakrájíme na plátky. Dále pokrájíme slaninu a cibuli na kostičky.

Vláčné těsto rozválíme na placku, vložíme do koláčové formy a dáme na 15 minut předpéci. Mezitím cibuli zesklovatíme na másle, přidáme brambory a opékáme asi  10 minut. Vmícháme pórek a opékáme dalších 5 minut. Osolíme, opepříme, dochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Sýr a smetanu rozšleháme se solí, pepřem a paprikou, polijeme koláč a poklademe na těsto. Poté pečeme ještě cca 30 minut.

Boží milosti

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  •  špetku soli
  • 20 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 50 ml mléka
  • hladkou mouku na vál
  • olej na smažení

Postup:

Na vál si připravíme hladkou mouku, cukr a špetku soli.Přidáme žloutky, rum, mléko a změklé máslo. 

Vypracujeme hladké, ale nelepivé těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut odležet v lednici. Poté těsto rozválíme na pomoučeném válu do tvaru obdélníku. Po rozválení ho rádýlkem rozdělíme na čtverečky. Každý kousek nakonec pouze uprostřed dvakrát rádýlkem „nařízneme“ a čtverečky smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.

Usmažené staročeské boží milosti pokládáme na savý ubrousek, abychom je zbavili přebytečného tuku a těsně před podáváním je lehce pocukrujeme.

Toto pečivo je rychlé a lahodné občerstvení. Naše babičky je pekly na Vánoce, Velikonoce či jen tak, pro osvěžení normálního dne.

Vepřové kotlety se sušeným ovocem

Ingredience:

  • 1 kg vepřových kotlet
  • 70 g sušených švestek
  • 30 g sušených meruněk
  • 20 g sušeného manga
  • 20 g sušeného ananasu
  • 30 g mandlí
  • 100 g másla
  • 100 g oleje
  • 200 ml červeného likérových vína
  • bobkový list
  • tymián, mletý bílý pepř a sůl

Postup:

Nejprve kotlety zbavte kosti, mírně osolte a okořeňte. Vložte do marinády, připravené z vína, tymiánu, bobkového listu a soli. Poté necháme odležet v lednici cca 12 hodin, či přes noc.

Poté maso osušte a kotlety vodorovně rozřežte. Vznikne jakási kapsa, kterou naplňte nakrájeným a na másle podušeným sušeným ovocem a spařenými loupanými mandlemi. Otvor zašijte nebo spojte špízovací jehlou. Vložte do pekáče s máslem, opečte z obou stran, podlijte vodou a za občasného polívání marinádou upečte dozlatova.

Zapékaná vejce

Ingredience:

  • 4 natvrdo uvařená vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2 normální vejce
  • 2 snítky čerství petrželové nati
  • 250 ml mléka
  • 40 g másla
  • 1 silnější plátek dušené šunky

Postup:

Nejprve budeme potřebovat natvrdo uvařená vejce. Ty podélně rozpůlíme a vyjmuté žloutky vložíme do mísy. Šunku nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy. Přidáme změklé máslo, strouhanku předem navlhčenou mlékem, petrželku, sůl a pepř. Důkladně rozmícháme a naplníme do mističek z vaječných bílků. Ty pak opatrně narovnáme vedle sebe do vymazané a vysypané zapékací mísy a přelijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali syrová vejce.

Ve středně horké troubě zapečeme vejce dorůžova. Necháme částečně vychladnout a podáváme s tmavým pečivem jako předkrm.

Špenátový nákyp

Ingredience:

  • jedno balení špenátového protlaku ( 400 g )
  • 1 menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g anglické slaniny
  • 100 g eidamu cihly
  • sůl, pepř a muškátový květ
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • 1 lžíce oleje
  • necelá polovina hrníčku mléka

Postup:

Na oleji orestujeme na kostičky pokrájenou cibuli slaninu. Po chvilce přidáme špenát a prohřejeme. Necháme odstát a do studené hmoty nastrouháme cihlu nahrubo, přidáme prolisovaný česnek, 1 vejce, sůl, pepř, muškátový květ a strouhanku tak, aby vznikla hustota jako na sekanou. Promícháme.

Zapékací mísu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, nandáme špenátovou hmotu, uhladíme, a zalijeme v mléce rozkvedlaným vejcem. Dáme do trouby a zapékáme asi na 180 °C ( horkovzdušné ) 30 minut.


Vstupte do diskuze (1)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Ochočený jelen má být utracen, protože zranil turistu. Češi zuří a…

22.02.2018 13:56 Praha – Jak jsme vás již informovali, Jeden z jelenů z návštěvnického centra pro pozorování tohoto…

Amnesty tepe Česko za uprchlíky a Romy. Blábol, vzkazuje Ovčáček

22.02.2018 10:48 Aktualizováno Praha - Amnesty International (AI) vydala novou zprávu o stavu lidských práv ve světě. Kromě…

Policie navrhla obžalovat chomutovského soudce Nováka

22.02.2018 10:43 Chomutov - Policie navrhla obžalovat chomutovského soudce Ivana Nováka z přijetí úplatku a advokáta…

Azyl v Česku získalo osm čínských křesťanů, dalších 70 neuspělo

22.02.2018 09:15 Praha - Ministerstvo vnitra udělilo azyl v České republice osmi čínským křesťanům, dalších 70…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Domova

reklama
reklama