Kdo bude kontrolovat nezávadnost potravin? Kvůli novele se strhla hádka

Brno – Poslankyně za ANO Margita Balaštíková navrhuje novelu zákona o potravinách. Pokud by byl schválen, hygienici by přišli o možnost kontrolovat stravovací služby. Právě před tím dnes varoval ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Ilustrační foto

Podle novely by pravomoci hygieniků převzala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V takovém případě by podle Marečka zmizela pravomoc zdravotnictví kontrolovat zdravotní nezávadnost jídel podávaných v restauracích. Uvedl to na tiskové konferenci. SZPI se naopak s návrhem ztotožňuje.

Balaštíková přišla s pozměňovacím návrhem novely před třetím čtením ve Sněmovně. To začne pravděpodobně příští týden. Vláda už dříve tento návrh odmítla, nesouhlasí s ním ani ministerstvo zdravotnictví. Balaštíková návrh obhajuje tím, že se sjednotí dozorová činnost. „Přístup k dozoru od orgánů ministerstva zemědělství a zdravotnictví je odlišný. To vede k nerovnosti přístupu ke kontrolovaným osobám, které spolu na trhu soutěží," uvedla Balaštíková.

Hygienici by tak podle návrhu mohli restauraci kontrolovat až v případě, že někdo onemocní. „Pak už je velmi obtížné dohledávat příčinu," řekl Mareček.

Poukazuje, že jde o několikátý pokus sebrat kompetence hygienikům, tedy ministerstvu zdravotnictví, ve prospěch dozorových orgánů ministerstva zemědělství. Částečně se tak už stalo od začátku loňského roku, kdy SZPI začala kontrolovat stravovací provozy, jako jsou bary, pivnice, vinotéky a podobně. „Jde o podniky, kde se nevaří. SZPI kontroluje také rychlá občerstvení," řekla ředitelka odboru hygieny a výživy Jana Laštovičková.

Pokud by hygiena ztratila možnost kontrolovat i restaurace, kde se vaří, hrozí podle Marečka značné riziko pro spotřebitele. „I z bezpečné potraviny lze uvařit zdravotně závadnou stravu. Zdravotní závadnost ovlivňuje i technologie přípravy a především zdravotní stav osob, které jídlo připravují. Ten nemá SZPI oprávnění kontrolovat, navíc k tomu inspektoři nemají ani vzdělání. A také nemohou nahlížet do zdravotní dokumentace potravinářských pracovníků," řekl Mareček.

Hygienikům by zůstaly ke kontrole jen stravovací provozy v nemocnicích, školách či ústavech sociální péče. „I v nich by však kontrola byla jen částečná, protože především nemocnice už si nechávají vařit externími firmami," uvedl Mareček. Na ty by hygiena také nedohlédla.

SZPI s návrhem poslankyně souhlasí z řady důvodů. Hlavní je podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy to, že návrh pouze zakotvuje do právního předpisu současnou kontrolní praxi.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Z kauzy uplácení se někteří stíhaní lékaři mohou vyplatit

19.08.2017 20:50 Praha - V kauze údajného uplácení lékařů ze strany distributorů léků policie obvinila zhruba 200…

Letecká záchranka jako státní podnik? Většina stran kroutí hlavou

19.08.2017 11:04 Praha - Podle vlády by letečtí záchranáři spadali pod firmu Czech Aviation Trade Centre (CATC)…

Lékárníci kritizují přeřazení dvou léků mezi vydávané na předpis

18.08.2017 13:33 Praha - Česká lékárnická komora (ČLK) kritizuje přeřazení dvou léků s dextrometorfanem ve formě…

Nemocnice Na Homolce provedla 400. robotickou operaci cév

16.08.2017 14:58 Aktualizováno Praha - Nemocnice Na Homolce je podle počtu robotických operací cév jedničkou, nikde jinde v ČR se…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Domova

reklama
reklama