Kdo bude kontrolovat nezávadnost potravin? Kvůli novele se strhla hádka

Brno – Poslankyně za ANO Margita Balaštíková navrhuje novelu zákona o potravinách. Pokud by byl schválen, hygienici by přišli o možnost kontrolovat stravovací služby. Právě před tím dnes varoval ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Kdo bude kontrolovat nezávadnost potravin? Kvůli novele se strhla hádka - anotační foto

Podle novely by pravomoci hygieniků převzala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V takovém případě by podle Marečka zmizela pravomoc zdravotnictví kontrolovat zdravotní nezávadnost jídel podávaných v restauracích. Uvedl to na tiskové konferenci. SZPI se naopak s návrhem ztotožňuje.

Balaštíková přišla s pozměňovacím návrhem novely před třetím čtením ve Sněmovně. To začne pravděpodobně příští týden. Vláda už dříve tento návrh odmítla, nesouhlasí s ním ani ministerstvo zdravotnictví. Balaštíková návrh obhajuje tím, že se sjednotí dozorová činnost. „Přístup k dozoru od orgánů ministerstva zemědělství a zdravotnictví je odlišný. To vede k nerovnosti přístupu ke kontrolovaným osobám, které spolu na trhu soutěží," uvedla Balaštíková.

Hygienici by tak podle návrhu mohli restauraci kontrolovat až v případě, že někdo onemocní. „Pak už je velmi obtížné dohledávat příčinu," řekl Mareček.

Poukazuje, že jde o několikátý pokus sebrat kompetence hygienikům, tedy ministerstvu zdravotnictví, ve prospěch dozorových orgánů ministerstva zemědělství. Částečně se tak už stalo od začátku loňského roku, kdy SZPI začala kontrolovat stravovací provozy, jako jsou bary, pivnice, vinotéky a podobně. „Jde o podniky, kde se nevaří. SZPI kontroluje také rychlá občerstvení," řekla ředitelka odboru hygieny a výživy Jana Laštovičková.

Pokud by hygiena ztratila možnost kontrolovat i restaurace, kde se vaří, hrozí podle Marečka značné riziko pro spotřebitele. „I z bezpečné potraviny lze uvařit zdravotně závadnou stravu. Zdravotní závadnost ovlivňuje i technologie přípravy a především zdravotní stav osob, které jídlo připravují. Ten nemá SZPI oprávnění kontrolovat, navíc k tomu inspektoři nemají ani vzdělání. A také nemohou nahlížet do zdravotní dokumentace potravinářských pracovníků," řekl Mareček.

Hygienikům by zůstaly ke kontrole jen stravovací provozy v nemocnicích, školách či ústavech sociální péče. „I v nich by však kontrola byla jen částečná, protože především nemocnice už si nechávají vařit externími firmami," uvedl Mareček. Na ty by hygiena také nedohlédla.

SZPI s návrhem poslankyně souhlasí z řady důvodů. Hlavní je podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy to, že návrh pouze zakotvuje do právního předpisu současnou kontrolní praxi.

Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

DISKUZE: Kdo bude kontrolovat nezávadnost potravin? Kvůli novele se strhla hádka

Vstupte do diskuze (2)

Doporučujeme

NKÚ: Zavádění evropského systému řízení železnic v ČR by mělo jít rychlejí - anotační foto

NKÚ: Zavádění evropského systému řízení železnic v ČR by mělo jít rychlejí

27.02.2017 14:27 Aktualizováno Praha - Zavádění evropského systému řízení železniční dopravy na české tratě vázne. Zabezpečení…

Hnutí ANO by vyhrálo volby, komunisté ztrácejí - anotační foto

Hnutí ANO by vyhrálo volby, komunisté ztrácejí

27.02.2017 14:24 Praha - Hnutí ANO by i v únoru vyhrálo jednoznačně sněmovní volby před ČSSD. Ukázal to aktuální…

Za záměnou embryí při umělém oplodnění nebyla chyba systému, tvrdí SÚKL - anotační foto

Za záměnou embryí při umělém oplodnění nebyla chyba systému, tvrdí SÚKL

27.02.2017 13:54 Praha - Za záměnou embryí u dvou žen při umělém oplodnění na brněnské klinice Reprofit byla chyba…

Česko, Slovensko a Německo chtějí vytvářet silnější Evropu - anotační foto

Česko, Slovensko a Německo chtějí vytvářet silnější Evropu

27.02.2017 13:20 Praha - Česko, Slovensko a Německo chtějí vytvářet silnější Evropu, která bude konkurenceschopná a…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama

Nejčtenější z Domova

reklama
reklama