Kdo bude kontrolovat nezávadnost potravin? Kvůli novele se strhla hádka

Brno – Poslankyně za ANO Margita Balaštíková navrhuje novelu zákona o potravinách. Pokud by byl schválen, hygienici by přišli o možnost kontrolovat stravovací služby. Právě před tím dnes varoval ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Ilustrační foto

Podle novely by pravomoci hygieniků převzala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V takovém případě by podle Marečka zmizela pravomoc zdravotnictví kontrolovat zdravotní nezávadnost jídel podávaných v restauracích. Uvedl to na tiskové konferenci. SZPI se naopak s návrhem ztotožňuje.

Balaštíková přišla s pozměňovacím návrhem novely před třetím čtením ve Sněmovně. To začne pravděpodobně příští týden. Vláda už dříve tento návrh odmítla, nesouhlasí s ním ani ministerstvo zdravotnictví. Balaštíková návrh obhajuje tím, že se sjednotí dozorová činnost. „Přístup k dozoru od orgánů ministerstva zemědělství a zdravotnictví je odlišný. To vede k nerovnosti přístupu ke kontrolovaným osobám, které spolu na trhu soutěží," uvedla Balaštíková.

Hygienici by tak podle návrhu mohli restauraci kontrolovat až v případě, že někdo onemocní. „Pak už je velmi obtížné dohledávat příčinu," řekl Mareček.

Poukazuje, že jde o několikátý pokus sebrat kompetence hygienikům, tedy ministerstvu zdravotnictví, ve prospěch dozorových orgánů ministerstva zemědělství. Částečně se tak už stalo od začátku loňského roku, kdy SZPI začala kontrolovat stravovací provozy, jako jsou bary, pivnice, vinotéky a podobně. „Jde o podniky, kde se nevaří. SZPI kontroluje také rychlá občerstvení," řekla ředitelka odboru hygieny a výživy Jana Laštovičková.

Pokud by hygiena ztratila možnost kontrolovat i restaurace, kde se vaří, hrozí podle Marečka značné riziko pro spotřebitele. „I z bezpečné potraviny lze uvařit zdravotně závadnou stravu. Zdravotní závadnost ovlivňuje i technologie přípravy a především zdravotní stav osob, které jídlo připravují. Ten nemá SZPI oprávnění kontrolovat, navíc k tomu inspektoři nemají ani vzdělání. A také nemohou nahlížet do zdravotní dokumentace potravinářských pracovníků," řekl Mareček.

Hygienikům by zůstaly ke kontrole jen stravovací provozy v nemocnicích, školách či ústavech sociální péče. „I v nich by však kontrola byla jen částečná, protože především nemocnice už si nechávají vařit externími firmami," uvedl Mareček. Na ty by hygiena také nedohlédla.

SZPI s návrhem poslankyně souhlasí z řady důvodů. Hlavní je podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy to, že návrh pouze zakotvuje do právního předpisu současnou kontrolní praxi.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Češi chodí k lékaři 11krát ročně. Zbytečné návštěvy stojí v Česku 20…

28.06.2017 17:21 Praha – Češi až příliš často – a občas i zbytečně – navštěvují lékaře. Čech jej navštíví v průměru…

Nový zákon: Podmínky pro lékaře a zubaře mimo EU se v Česku zpříšní

28.06.2017 14:49 Praha - V červenci vstupuje v platnost novela zákona, která zpřísní podmínky uznávání vzdělávání…

V ČR strmě přibývá pohlavních chorob, někteří pacienti maji syfilis i HIV

28.06.2017 14:23 Praha - Lékaři v ČR registrují nárůst počtu onemocnění syfilis a kapavky. Více se šíří i tropická…

Radikální diety jsou nesmysl, člověk je všežravec a má jíst všechno, říká…

28.06.2017 12:24 Aktualizováno ROZHOVOR - Láska v srdci nesídlí, vyvrací jeden z největších mýtů o srdci profesor Jan Pirk v…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Domova

reklama
reklama