Kdo bude kontrolovat nezávadnost potravin? Kvůli novele se strhla hádka

Brno – Poslankyně za ANO Margita Balaštíková navrhuje novelu zákona o potravinách. Pokud by byl schválen, hygienici by přišli o možnost kontrolovat stravovací služby. Právě před tím dnes varoval ředitel Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje Jan Mareček.

Diskuse: 2

Kdo bude kontrolovat nezávadnost potravin? Kvůli novele se strhla hádka - anotační foto

Podle novely by pravomoci hygieniků převzala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V takovém případě by podle Marečka zmizela pravomoc zdravotnictví kontrolovat zdravotní nezávadnost jídel podávaných v restauracích. Uvedl to na tiskové konferenci. SZPI se naopak s návrhem ztotožňuje.

Balaštíková přišla s pozměňovacím návrhem novely před třetím čtením ve Sněmovně. To začne pravděpodobně příští týden. Vláda už dříve tento návrh odmítla, nesouhlasí s ním ani ministerstvo zdravotnictví. Balaštíková návrh obhajuje tím, že se sjednotí dozorová činnost. „Přístup k dozoru od orgánů ministerstva zemědělství a zdravotnictví je odlišný. To vede k nerovnosti přístupu ke kontrolovaným osobám, které spolu na trhu soutěží," uvedla Balaštíková.

Hygienici by tak podle návrhu mohli restauraci kontrolovat až v případě, že někdo onemocní. „Pak už je velmi obtížné dohledávat příčinu," řekl Mareček.

Poukazuje, že jde o několikátý pokus sebrat kompetence hygienikům, tedy ministerstvu zdravotnictví, ve prospěch dozorových orgánů ministerstva zemědělství. Částečně se tak už stalo od začátku loňského roku, kdy SZPI začala kontrolovat stravovací provozy, jako jsou bary, pivnice, vinotéky a podobně. „Jde o podniky, kde se nevaří. SZPI kontroluje také rychlá občerstvení," řekla ředitelka odboru hygieny a výživy Jana Laštovičková.

Pokud by hygiena ztratila možnost kontrolovat i restaurace, kde se vaří, hrozí podle Marečka značné riziko pro spotřebitele. „I z bezpečné potraviny lze uvařit zdravotně závadnou stravu. Zdravotní závadnost ovlivňuje i technologie přípravy a především zdravotní stav osob, které jídlo připravují. Ten nemá SZPI oprávnění kontrolovat, navíc k tomu inspektoři nemají ani vzdělání. A také nemohou nahlížet do zdravotní dokumentace potravinářských pracovníků," řekl Mareček.

Hygienikům by zůstaly ke kontrole jen stravovací provozy v nemocnicích, školách či ústavech sociální péče. „I v nich by však kontrola byla jen částečná, protože především nemocnice už si nechávají vařit externími firmami," uvedl Mareček. Na ty by hygiena také nedohlédla.

SZPI s návrhem poslankyně souhlasí z řady důvodů. Hlavní je podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy to, že návrh pouze zakotvuje do právního předpisu současnou kontrolní praxi.

reklama

Diskuse

Kdo bude kontrolovat nezávadnost potravin? Kvůli novele se strhla hádka

Počet příspěvků: , poslední 14.03.2016 17:43
(Zobrazeno posledních 2 příspěvků)

Přidejte vlastní názor…

Doporučujeme

Na integraci uprchlíků v ČR půjde 520,5 milionu. Vnitro vypíše zakázku na...

31.08.2016 23:22 Aktualizováno Praha - Ministerstvo vnitra může vyhlásit výběrové řízení na hlavního poskytovatele integračních služeb pro...

Do důchodu v 65 letech? Babiš ustoupil, koalice se nakonec shodla

31.08.2016 23:04 Aktualizováno Praha - Koalice se dnes shodla na zavedení hranice pro odchod do důchodu v 65 letech. Návrh ČSSD nejprve...

Na občance bude nový údaj, rozhodla vláda. Poznají se lidé s bydlištěm na...

31.08.2016 22:05 Aktualizováno Praha - Lidé budou zřejmě od příštího roku mít vyznačeno v občanských průkazech, pokud mají trvalé bydliště...

Sobotka chce, aby Babiš skončil v dozorčí radě své německé firmy. Šéf ANO to...

31.08.2016 21:51 Aktualizováno Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal na jednání koaliční rady vicepremiéra Andreje Babiše (ANO),...

Související:

reklama

Zprávy odjinud

Právě se děje

reklama

Další zprávy

reklama

Anketa

Jste pro zavedení otcovské dovolené?

Hlasovalo 2226 čtenářů [výsledky anket]

Nejčtenější z Domova

reklama
reklama