Pokuty pro obce kvůli GDPR se patrně nezruší, vláda odmítla návrh lidovců

Praha - Vláda nepodpořila návrh KDU-ČSL, která chce zrušit pokuty pro obce, úřady nebo neziskové organizace za porušení nových pravidel ochrany osobních údajů (GDPR). O nesouhlasném stanovisku kabinetu informoval ČTK tiskový odbor Strakovy akademie. Definitivně o návrhu rozhodne Sněmovna.

Přidejte svůj názor 1 komentář

Vláda

Proti se podle předkládací zprávy postavila všechna ministerstva, která se návrhem zabývala, i Úřad pro ochranu osobních údajů. Argumentují tím, že pokuty lze úřadům veřejné správy udělovat i podle dosavadních pravidel.

Lidovecký návrh například podle ministerstva vnitra odporuje principům českého právního řádu, v němž "orgány veřejné moci podléhají pokutám ve všech oblastech práva". Ministerstvo navíc návrh KDU-ČSL označilo za zbytečný vzhledem k tomu, že Sněmovna má na programu nynější schůze vládní návrh nových pravidel o ochraně osobních údajů.

Ministerstvo vnitra požadavky na úplné zrušení pokut pro veřejné instituce odmítlo zapracovat do vládní předlohy. Maximální pokuty pro malé obce a jejich organizace včetně škol ale navrhlo stanovit na 15.000 korun. Vláda to odmítla a navrhla nejvyšší pokutu ponechat pro všechny veřejné instituce na nynějších deseti milionech korun.

Výše sankce bude pravděpodobně jedním z témat při projednávání GDPR. Kromě lidovců navrhla také poslankyně STAN Věra Kovářová pro obce, jejich příspěvkové organizace nebo školy buď zcela zrušit pokuty, nebo je aspoň omezit na 5000 korun. ODS chce zase od pokut osvobodit kraje a obce.

Lidovci jsou si podle poslance Marka Výborného (KDU-ČSL) vědomi, že Úřad pro ochranu osobních údajů bude postupovat rozumně. "Na druhé straně říkáme, že obce nejsou subjekty, které by obchodovaly s osobními údaji," řekl novinářům ve Sněmovně. Ve vládním návrhu by chtěl prosadit mezi prvním a druhým čtením změny, které by sankce zmírnily nebo úplně zrušily.

Lidovci také chtějí, aby byl dostatek času na přechod na nová unijní pravidla ochrany soukromí. Byla přijata už před dvěma lety a platit mají od letošního 25. května. Zavádění nových pravidel v Česku ale podle kritiků provázejí nejasnosti. Obávají se toho, že by se mohly už v květnu rozdávat velmi vysoké pokuty. Za porušení povinnosti jde podle nařízení GDPR udělit pokutu až 20 milionů eur (zhruba 500 milionů korun).

GDPR má za cíl pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týkat se bude veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce. Zavádí právo na výmaz či přenos poskytnutých údajů i kontrolu jejich využití. Instituce budou muset přijmout opatření kvůli zabezpečení osobních údajů. V některých případech budou muset jmenovat pověřence, který bude garantem správného nakládání s privátními daty.

Vstupte do diskuze (1)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Červíček bude kandidovat za ODS do Senátu

22.05.2018 21:59 Náchod - Kandidátem ODS pro letošní senátní volby v obvodu Náchod bude bývalý policejní prezident…

Demonstranti si zalepili ústa, protestovali tak proti Babišovi

22.05.2018 20:51 Aktualizováno Praha - Několik stovek lidí dnes se zalepenou pusou protestovalo na pražském Staroměstském…

OBRAZEM: Steve Bannon navštívil Prahu

22.05.2018 20:09 Praha - O aktuální situaci ve Spojených státech dnes na Žofíně debatovali bývalý strategický…

Zemanův spor o Peroutku se vrací na začátek, NS nařídil nové projednání

22.05.2018 19:50 Aktualizováno Brno - Nejvyšší soud (NS) vrátil spor o omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Domova

reklama
reklama