Vnitro má na přání Babiše urychlit zákon ke GDPR

Praha - Ministerstvo vnitra má připravit informační kampaň k nařízení EU o ochraně soukromí (GDPR), které nabude účinnosti 25. května. Navazující návrh zákona by měl být předložen vládě do poloviny února. Původně počítalo s březnem.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Ministerstvo vnitra

Premiér Andrej Babiš (ANO) to dnes řekl v rámci interpelací. Přiznal, že příprava normy nabrala zpoždění. Podle ministra vnitra Lubomíra Metnara (za ANO) ale zákon nemusí být přijat před účinností nařízení.

Samotné nařízení označil premiér za "produkt totální byrokracie Bruselu". "Všude má být nějaký pověřenec," poznamenal. Na dotaz poslankyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové uvedl, že státní instituce jsou na aplikaci nařízení připraveny.

Norma podle něj nyní čeká na stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů, který ale předlohu dostal teprve před třemi dny. Metnar poslankyni řekl, že ministerstvo chce v zákoně uplatnit maximum výjimek, které nařízení umožňuje, aby jeho dopad byl co nejméně zatěžující. Informační kampaň hodlá ministerstvo spustit až po předložení návrhu zákona, který má nahradit dosavadní normu o ochraně osobních údajů.

Na absenci zákona si již loni stěžovaly firmy i obce vzhledem k tomu, že nařízení EU bylo přijato už před více než rokem. Souhlas se zpracováním osobních údajů podle nových pravidel musí dát miliony lidí. Obnovou tak bude muset projít drtivá většina databází, kterými disponují například internetové obchody, ale i lékaři, školy či zaměstnavatelé.

Ministerský návrh počítá pro úřady nadále se sankcemi do deseti milionů korun. Pokuta za porušení zákazu zveřejňování osobních údajů má také zůstat maximálně na pěti milionech korun. Směrnice EU o ochraně osobních údajů (GDPR), kterou předloha přejímá, umožňovala stanovit sankce až do 20 milionů eur (zhruba 540 milionů Kč). Platit by měly pro podniky.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Rath jde ostře proti vedení ČSSD: Jsou to mimozemšťané, vůbec neví, co…

22.05.2018 10:13 Aktualizováno Praha - Asi málokterá politická osobnost doby nedávno minulé dokázala vířit české politické vody…

Slovenský list se strefuje do Zemana, sodu dostal i Babiš za paktování s…

22.05.2018 10:00 Bratislava/Praha - Ústupky komunistům za toleranci vlády mohou ovlivnit zahraničněpolitickou…

Dejvická ČSSD chce do vlády

21.05.2018 21:01 Praha - Sociální demokraté z Prahy - Dejvic a Bubenče se vyslovili poměrně výraznou většinou pro…

Olomouckou KSČM povede do voleb Zima

21.05.2018 20:34 Olomouc - Lídrem KSČM pro komunální volby v Olomouci bude neuvolněný předseda okresního výboru…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

Nejčtenější z Domova

reklama
reklama